8.01.2024

CAD, ERP en stuklijsten

Als we zo nu en dan terugblikken op bedrijfsbezoeken bij potentiële klanten valt me op dat er nog steeds een grote afstand bestaat tussen CAD en ERP. Veel nieuwe en potentiële klanten handelen nog steeds vanuit een jaren ‘90 werkwijze:

Solidworks 2001

DXF’s, PDF’s ten behoeve van het ‘tekening beheer‘ en Excelsheets als stuklijsten. Ook Outlook speelt maar al te vaak een dubieuze rol in dit ‘Data management’ systeem. Oude e-mails worden hergebruikt als bron voor nieuwe bestellingen met alle mogelijke gevolgen van dien. 

Klanten zien dit zelf ook wel in. Er worden te veel fouten gemaakt en zaken moeten door ervaren collega’s handmatig recht worden getrokken. Je houd letterlijk je hart vast als zo’n ervaren collega een paar maanden met sabbatical gaat! 

De grote afstand tussen CAD en ERP wordt door de IT markt ook wel beschreven als een ERP-CAD koppeling. Mooie kreten als PDM, PLM en bi-directionele koppelingen vliegen je om de oren! Voor veel klanten wordt de afstand daarmee alleen maar groter om te overbruggen… 

Laten we nog eens dieper inzoomen op die jaren ‘90 oplossingen. Zo dom waren ze namelijk niet in die tijd. 3D CAD, Smartphones, SMS berichten en het World Wide Web WWW protocol werden allemaal uitgevonden of significant verbetert rond die tijd…. 

  • DXF’s, PDF’s : dit representeert de tekeningen en de neutrale bestanden t.b.v. o.a. lasersnijden en frezen. 
  • Excelsheets werden toepast om de rechter onderhoek van een tekening, ook wel stuklijst genoemd, te digitaliseren. 
  • E-mail wat een afkorting is van Electronic Mail werd massaal toegepast als efficiënt distributie kanaal om de bestanden bij de juiste mensen en bedrijven te krijgen. 

Tijd voor wat reflectie: 

  1. Hoewel (3D) STP bestanden in opmars zijn, zijn DXF’s en PDF’s nog steeds significant 
  2. Tegenwoordig zijn we ons bewuster van de nadelen van E-mail, maar Outlook zal niet snel worden vervangen. Het veel belovende SCSN distributie netwerk ‘raket’ van TNO stijgt nog steeds niet op.

Gloort er dan nergens hoop? Jawel hoor! 

De stuklijst in Excel is verplaatst naar ERP. Biedt dit voordelen? Absoluut!  

De stuklijst kan opgebouwd en verrijkt worden met artikelen. ERP is goed instaat om bijvoorbeeld de bestelbehoeftes te berekenen aan de hand van de stuklijsten in de database.  

Zijn er ook nadelen? Natuurlijk! Het grootste nadeel is… ERP, die moet je dan maar wel goed geïmplementeerd hebben en ERP brengt toch een vorm van complexiteit met zich mee. Daarnaast kunnen niet veel ERP pakketten goed overweg met 3D CAD bestanden. 

Met Caddossier brengen we deze ‘hoop’ alweer jaren naar de praktijk. 3D CAD bestandsbeheer, handige tools voor o.a. batch exports en natuurlijk laagdrempelige digitale stuklijsten die weer gecommuniceerd kunnen worden met ERP. 

Wat willen we jullie meegeven met dit verhaal? 

De les van de jaren 90 oplossingen was het streven om de stuklijst te digitaliseren. Een groot gedeelte van bovenstaande zou met een beetje goede wil ook samengevat kunnen worden als : 

“voorsorteren op geautomatiseerde werkvoorbereiding”. 

Een andere les uit het verleden is het gezegde : eerst organiseren dan automatiseren. Het epicentrum van de CAD-ERP brug blijkt de stuklijst te zijn. We zullen meerdere blogs besteden aan wat een stuklijst nu feitelijk is en waarom ze daadwerkelijk de fundamenten zijn van geautomatiseerde werkvoorbereiding. 

Voor nu weer even genoeg stof tot nadenken! 

Rob de Haas 

Ook interessant

Nieuwe website …

Nieuwe website …

Nieuwe websites worden vaak met veel bombarie aangekondigd. Terwijl ze zelden wat nieuws of nuttigs brengen voor de bezoekers. Ik snap het wel want een nieuwe website is best wel een hoop werk, heel veel werk in ons geval! Maar wat brengt het straks nou voor jullie...

Gemiddelde Inkoopprijs

Gemiddelde Inkoopprijs

Met enige regelmaat vragen ERP gebruikers aan ons : "heb je niet een overzicht met de gemiddelde inkoopprijs? " Het (flauwe) antwoord hierop is dan : "Gemiddelde inkoopprijzen bestaan niet" Het gaat de gebruiker natuurlijk om de prijsinformatie, "wat kost zo'n artikel...

Metaalunie voorwaarden 2025

Metaalunie voorwaarden 2025

Het is zover, de nieuwe Metaalunie voorwaarden zijn actief geworden op 1 januari 2025. De oude voorwaarden stamden alweer uit 2019. Wanneer u gebruik maakt van deze voorwaarden in uw rapportages, dan kunt u deze gewoon zelfstandig aanpassen. Als u liever heeft dat wij...

Altijd en overal inzicht
in uw productie?

Neem contact op voor onze demo