Het huren van software, zogenaamde “subscriptions”, is een trend die ruim 25 jaar geleden ontstond.
Het concept van huren of leasen is natuurlijk veel ouder. De meest geleasede objecten in Nederland zijn natuurlijk zakelijk auto’s. Echter ook steeds meer particulieren leasen hun nieuwe privé auto. Bij het Zweeds / Chinese (elektrische) auto merk Lync & Co kun je zelfs alleen maar huren.
Ook in de maakindustrie is leasen stukken normaler dan 25 jaar geleden. De belangrijkste drijfveer voor leasen in de Maakindustrie zijn natuurlijk de enorme investeringskosten. Een instap lasersnijmachine van een A-merk kost al snel een paar ton. Uitgebreidere machines met diverse opties kunnen met gemak meer dan 1 MLN Euro kosten. In wezen was en is leasen bedoeld voor deze situatie : of zoals financiële mensen het vaak verwoorden: Je cashflow in stand houden.

Lasersnij apparatuur en CNC machines zijn typische voorbeelden van objecten die vaak geleased worden.
Naast dit logische en voor de hand liggende argument zijn er allerlei ‘softere’ argumenten:
- De kosten zijn voorspelbaar, als je lease auto of laser een mankement vertoond dan zijn die kosten (hopelijk) voor de verhuurder.
- Je kunt er (relatief) makkelijk van af. Na een periode van 3-5 jaar vervallen de meeste lease contracten van auto’s, bij machines kan die periode langer zijn.
Vanuit dit zelfde perspectief zijn software abonnementen destijds ook ontstaan. 30 jaar geleden koste ERP licenties van de wereld marktleider tonnen zo niet miljoenen. Hetzelfde gold voor 3D CAD software in de jaren 90 van de vorige eeuw een licentie koste destijds zomaar E125.000 en was dus geen optie voor het MKB.
Een verschil tussen software en auto’s of machines zijn de initiële kosten zoals inrichting, implementatie en cursussen van complexere software producten zoals CAD, PDM en ERP. Hoewel deze ‘montage’ kosten per bedrijf enorm kunnen verschillen zijn ze er wel degelijk.
Mede doordat de aanschafkosten van software de afgelopen 30 jaar meer dan een factor 10 gedaald zijn, is het huren van software steeds normaler geworden. Terwijl dus de onderliggende logische financiële drijfveer, Cashflow, minder relevant is bij de huidige aanschafprijzen. Waarom dan toch kiezen voor het huren van software?
De belangrijkste logische reden die wij tegen komen is Vertrouwen.
Wat willen we jullie meegeven met dit verhaal?
Als software leverancier timmeren wij al meer dan 15 jaar aan de weg. Wij hebben dus wel vertrouwen dat ons product past in ‘onze’ markt. Gelukkig vinden onze klanten dat ook. Er is altijd wel een klant in de buurt die dat wil bevestigen als referentie. Echter wat vele malen belangrijker, logischer en dus ook vele malen moeilijker is te beantwoorden is de vraag die de onderneming stelt:
“Past die software wel bij Ons, zijn we er wel aan toe?”
Om die reden kiezen ondernemers er voor om in eerste instantie te huren in plaats van te kopen. De helft van deze ondernemers schaft de software binnen 3-6 maanden alsnog aan. De andere helft blijft naar tevredenheid huren.
Rob de Haas