20.01.2024

Van M-Bom richting MRP

Dit is alweer de derde blog over stuklijsten. In de eerste en tweede blog over stuklijsten zijn we van de CAD stuklijst (C-Bom), naar de Engineerings stuklijst (E-Bom) bij productie of Manufacturing stuklijst (M-Bom) terecht gekomen. Deze M-Bom leidt uiteindelijk tot o.a. productiebonnen t.b.v. de aansturing van de werkvloer. 

Het is wellicht goed om nog eens te benadrukken dat het concept stuklijst of BOM: Bill Of Materials dus allang niet meer het exclusieve domein is van de CAD tekenaars. De E-Bom en M-Bom werden in de jaren 80 en 90 vaak beheerd in wat men destijds MRP software noemde. Tegenwoordig wordt het MRP concept, wat staat voor Material Requirements Plan, Materiaal behoefte of besteladvies, meer gezien als onderdeel of module van productie georiënteerde ERP systemen zoals Komdex ERP. 

Zoals boven vermeld leidt de M-Bom dus o.a. tot productiebonnen, inkoopbonnen en magazijnbonnen, die allemaal beheerd worden in ERP. Formeel noemen we dit het besteladvies. Het besteladvies is voor veel mensen een verwarrend woord, omdat bestellen vaak geassocieerd wordt met Inkopen. In een ERP of MRP systeem is bestellen echter een breder begrip. Simpel gezegd kun je ook bij ‘jezelf’ bestellen: bij het magazijn, bij de productie en dus ook bij een toeleverancier. De besteladviezen die volgen uit de M-Bom kunnen dus ook in relatie worden gebracht met de huidige voorraad. De berekening van de gewenste aantallen artikelen en halffabricaten (profielen, platen e.d.) wordt MRP I (1) genoemd en houd rekening met: 

  • De gewenste hoeveelheid producten in de vorm van één of meer stuklijsten (M-Bom’s)
  • De voorraad en de voorraad afspraken zoals minimale veiligheidsvoorraad en bestelhoeveelheden e.d. 
  • De doorlooptijden van de artikelen en materialen 

Het resultaat van de MRP berekening, ook wel de MRP-Run genoemd, is het besteladvies en kan dus bestaan uit een serie Inkoopbonnen, Productiebonnen en Magazijnbonnen. 

De MRP berekening, de MRP-Run, is op zich al relatief complex. De in de tweede stuklijsten blog genoemde telbare artikelen zoals lagers e.d. zijn relatief eenvoudiger beheersbaar dan de Maakdelen. De maakdelen vereisen materialen ook wel halffabricaten genoemd en doorlopen een routing door de werkplaats. Deze route vindt plaats langs zogenaamde werkstations en wordt vastgelegd m.b.v. Productieorders. Iedere productieorder vindt in principe plaats op 1 werkstation, bijvoorbeeld een draaibank of lasersnijmachine. 

Wat willen we jullie meegeven met dit verhaal? 

De M-Bom leidt tot besteladviezen in de vorm van productie-, magazijn- en inkoopadviezen. Dit proces van M-Bom, naar besteladvies wordt de MRP-Run genoemd. De besteladviezen kunnen omgezet worden naar Orders: Productie-orders, Magazijnorders en Inkooporders. 

Je zou bijna vergeten dat het vertrekpunt een stuklijst was! 

Voor nu weer even genoeg stof tot nadenken! 

Rob de Haas 

Ook interessant

Nieuwe website …

Nieuwe website …

Nieuwe websites worden vaak met veel bombarie aangekondigd. Terwijl ze zelden wat nieuws of nuttigs brengen voor de bezoekers. Ik snap het wel want een nieuwe website is best wel een hoop werk, heel veel werk in ons geval! Maar wat brengt het straks nou voor jullie...

Gemiddelde Inkoopprijs

Gemiddelde Inkoopprijs

Met enige regelmaat vragen ERP gebruikers aan ons : "heb je niet een overzicht met de gemiddelde inkoopprijs? " Het (flauwe) antwoord hierop is dan : "Gemiddelde inkoopprijzen bestaan niet" Het gaat de gebruiker natuurlijk om de prijsinformatie, "wat kost zo'n artikel...

Metaalunie voorwaarden 2025

Metaalunie voorwaarden 2025

Het is zover, de nieuwe Metaalunie voorwaarden zijn actief geworden op 1 januari 2025. De oude voorwaarden stamden alweer uit 2019. Wanneer u gebruik maakt van deze voorwaarden in uw rapportages, dan kunt u deze gewoon zelfstandig aanpassen. Als u liever heeft dat wij...

Altijd en overal inzicht
in uw productie?

Neem contact op voor onze demo