3D Printen in de productie praktijk

In 2016 plaatsten we nog een Blog waarom we nog steeds geen 3D printer hadden bij Komdex. Inderdaad hadden. Bij Komdex hebben we inmiddels twee 3D printers en de 3e komt er aan! Het blijkt net als met BV’s te zijn: 1 BV is geen BV en 1 stuks 3D printer is in de productie praktijk niet handig, later meer hierover.

Wat moet een software bedrijf met 3D printers?

De grootste drijfveer achter de aanschaf en het gebruik van de 3D printers bij Komdex zijn:

 • De CAD-CAM-CNC pijplijn. Natuurlijk kennen wij die, echter gebruiken is ervaren. Komdex ERP is destijds geboren op de werkvloer. “Scratch your own Itch” zeggen de Amerikanen.
 • Eat your own dog-food’ nog zo’n mooi Amerikaans gezegde, het betekent iets als gebruik je eigen producten. ERP, CRM, Uren, Digidossier gebruikten we al, nu gebruiken we ook echt zelf Caddossier.
 • Zien is geloven, gebruiken is ervaren. Inmiddels zijn we ervaren 3D printer-gebruikers, onze mening is nu gebaseerd op ervaring i.p.v. op theoretische verhalen uit de media.
 • Blikvanger op beurzen, werkt nog steeds verbazend goed.

We hebben bij Komdex de focus liggen op de Maakindustrie. Die vrijwel allemaal CAD-CAM-Software gebruiken. Wij hebben daar iets mee, we zijn eigenlijk een beetje beroepsgek, zodanig zelfs dat we in de Benelux als Enige ERP bedrijf gecertificeerd Autodesk en SolidWorks partners zijn.  

Door te 3D printen in combinatie met 3D CAD, CAM en onze eigen ERP en PDM software, zijn ook wij weer aan het ‘produceren’. We zien dat zelf als een stuk betrokkenheid bij het werk van u, onze klant. Binnenkort meer over deze 3D CAD omgeving binnen Komdex BV en welke voordelen dit voor u biedt.

 Sprockets UM3

3D geprinte Sprockets

Productie Praktijk

Onze urenregistratiesystemen draaien zoals u weet o.a. op PC’s, tablets, scanners en smartphones. Om daar ergonomisch gebruik van te kunnen maken, hebben we diverse beugels en steunen ontworpen, voorheen werden die gelaserd, gezet en gepoedercoat ingekocht bij één van onze klanten, nu worden ze on-demand 3D geprint in de kleur die de klant wenst. Toch iets om over na te denken als toeleverancier, vind je niet?

We willen als softwareboer u, onze klant, optimaal begrijpen. Om deze reden ontwerpen en bouwen we momenteel een mini, geautomatiseerd magazijn als demonstratie model bij ons op kantoor en binnenkort ook als blikvanger voor op de beurs. Het Automatische magazijn is in feite een Mini Paternosterkast

 • De ontwerpen vinden plaats met Solidworks, Inventor en Caddossier
 • Voor de besturing gebruiken we Arduino’s De softwarecode beheren we in Digidossier.
 • De koopdelen zoals riemen, pulleys, sensoren, lasersnijwerk e.d. gaat natuurlijk via ERP.
 • b.v. onze eigen eigen Urenregistratie apps boeken uren we op marketing i.c.m. WBSO.
 • CAM, Simplify 3D (gekocht) Cura en Slicer (beide Opensource/Gratis).
 • Het eindproduct de mini Paternoster, die eigenlijk een Voorraadkast is wordt natuurlijk bediend (MMI) met zelf ontwikkelde software en wordt gekoppeld aan onze Productie- en Voorraadbeheer modules.
 • De voorraad die we gaan beheren bestaat o.a. uit al onze scanners, onderdelen en beugels maar ook de onderdelen van de mini Paternoster, lagers en natuurlijk 3D geprinte reserve onderdelen, elektronische componenten en de diverse boor- en assemblage mallen.

          MP1     

Besturing(Arduino) en MMI (Raspberry Pi pc+touchsscreen,  Komdex Apps)

Door bedrijfs- en productieprocessen zelf uit te voeren zijn we nog beter in staat de praktijk om te zetten naar spitsere bedrijfssoftware.

Volg ons op instagram @Komdex  of zoek daar op hashtag #miniPaternoster als u meer foto’s wilt zien van de miniPaternoster. Of kom gewoon eens langs bij ons in het Demo- en opleidingscentrum te Hillegom.

Fijne zomer!

Rob de Haas

Komdex.nl

 

Digifoto App

Apps zijn zo gewoon geworden dat je af en toe bijna vergeet hoe handig ze wel niet kunnen zijn!

Op de Brabantse metaaldagen hebben we de nieuwste versie van Digidossier 360 gelanceerd, deze versie bevat veel nieuwe functionaliteit. De meest in het oogspringende is wellicht de DigiFoto App.

Deze foto App doet precies wat u verwacht:

 • Maak een foto met uw smartphone (Iphone of Android) maar bv ook met de Komdex KTS1 scanner
 • Kies een 360 Digidossier, uploaden en klaar

Komdex Nieuws Foto App

Was alles maar zo eenvoudig! Natuurlijk kunt u meerdere foto's tegelijk uploaden of bestaande foto's vanuit uw smartphone bibliotheek uploaden naar Digidossier 360. De ERP koppeling tussen Digidossier 360 en Komdex ERP zorgt er voor dat de ERP gebruikers dan automatisch over deze foto's beschikken in hun ERP Digidossier.

Meer weten over de Komdex DigiFoto App, of over wat Digidosier 360 voor u kan betekenen? neem dan contact op met uw consultant.

Nieuwe Metaalunie voorwaarden

Het is zover, de nieuwe Metaalunie voorwaarden zijn actief geworden op 1 januari 2019!

MUVoorwaarden2019

Wanneer u gebruik maakt van deze voorwaarden in uw rapportages dan kunt u deze zelfstandig aanpassen. Als u liever heeft dat wij dat voor u doen, neem dan contact op met onze support afdeling, zij kunnen u dan verder helpen met de aanpassingen van de diverse rapportages.

Vergeet ook niet uw teksen en of hyperlinks op uw website aan te passen!

Komdex Support

Brabantse metaal dagen

Van woensdag 10 April tot en met vrijdag 12 april is Komdex aanwezig op de Brabantse metaaldagen.

Dit gloed nieuwe evenement richt zich op innovatie en productiviteitsverbetering binnen de Metaal en vind plaats in de Brabanthallen te Den Bosch.

Komdex nieuws BrabantseMetaalDagen2019

 Registreer u hier!

 

Complexer

De afgelopen jaren is uw bedrijf best wel veranderd. Klanten zijn veeleisender en vinden het steeds vervelender dat ze, om maar wat te noemen, dagen en soms weken op uw CE documentatie en CE verklaringen moeten wachten.

Tijdens het samenstellen van uw CE documentatie bent u echter weer afhankelijk van uw toeleveranciers. EN1090 materiaal certificaten, FDA certificaten van uw kunststof etc. Etc.

Ondernemen is complexer geworden.

Complexer

Niet in de minste plaats om alle randzaken zoals, milieu, VCA, ISO, CE, AVG, personeelsdossier opbouw, verzekeringen, contracten, NEN 1010, octrooien en regelgeving in het algemeen.

Digidossier 360 is ontworpen vanuit de gedachte dat u uw dure tijd liever besteed aan 'echt' werk.  Alle extra rompslomp zou eigenlijk gedigitaliseerd moeten worden. 

Gewoon alles digitaal, heel normaal, althans bij Komdex!

 In de nieuwe versie van Digidossier 360, o.a. nieuwe functionaliteit op het gebied van Taken en Notities!