CAD Baas

Ik ben een hondenmens. Het mooie aan honden is dat ze in het NU leven. Als een hond een nieuwe baas krijgt dan mist die z’n oude niet, treurt er niet om. Als de oude baas goed voor hem was, dan is de hond blij als hij bv jaren later, zijn oude baas ontmoet.

Hetzelfde geldt met CAD. CAD heeft al sinds dat ik op hts zat m’n aandacht. Ik ben nooit echt tekenaar geweest. Ik heb wel meer dan eens iets echts ontworpen, getekend en gebouwd. CAD is net als mijn Hond voorbeeld. Oude bazen komen en gaan.

Baas

 

Draftcad kwam en werd verslagen door Autocad, Autocad mechanical 3d kwam en werd rechts ingehaald door Solidworks. Inventor kwam, maar was van hetzelfde laken en pak, en heeft Solidworks nooit echt in kunnen halen.

En zo is het al een jaar of 10, een status quo. 3D CAD staat stil, of valt u wel van uw stoel van de revolutionaire functionaliteit van Inventor en Solidworks 2016? Visueel schroefdraad, wow! Uitschuifbare menu’s... dat is het huidige innovatie niveau..

Ok dan, en al die visionaire nieuwe technologien?

Virtual reality gaat het 3D ontwerpproces radicaal veranderen, please...De Hololens is een leuk ding, maar het blijft demo functionaliteit. Een apparaat 'in search of an application' zeg maar..

Inventor en Solidworks zijn beide visieloos. Autodesk heeft een onbegrijpelijke marketingstrategie, 30 mechanical applicaties, 83 apps en niet 1 doet mij en u zeggen WoW! Solidworks speelt marktleidertje maar ook daar zit de innovatiemanager aan de beademing.

Wie haalt Inventor en SolidWorks rechts in?

Is het Onshape, met hun gedurfde marketing en hun nog meer gedurfde 3D cadpakket in de Cloud? Is het SpaceClaim, met hun perfect uitgebrachte direct modeling strategie in combinatie met hun ongekende translator? Step file? Maakt niet uit Spaceclaim ontvouwt hem wel meteen en alle gaten worden wel herkend...

Hoe dan ook beide Challengers zijn bijzonder innovatief. Onshape bewandeld de weg van het grote geld (Venture Capital)  en SpaceClaim heeft een suiker oompje die een relatief klein, maar super slim team ondersteund.

Wie wordt onze nieuwe CAD baas? Of kunnen de huidige bazen zich herpakken, met fantastische functionaliteit en gewilde features, zoals het saven naar een oudere versie van Inventor of Solidworks. Beide bazen zijn nog steeds te beroerd om deze meest gevraagde (dood eenvoudige) feature nu eens wel in te bouwen (u begrijpt inmiddels waarom ze dit niet willen doen..).

Het wordt tijd voor een beetje herrie in de CAD tent, tijd voor een nieuwe baas! Moge de beste winnen, daar worden we allemaal beter van!

Komdex, Software waar je blij van wordt!

Rob de Haas, 11 januari 2016