PDM Dislike?

PDM is bij u, onze klanten, een onderwerp. De afgelopen maanden heb ik velen van u gesproken over dit onderwerp. You love it or you hate it. Alhoewel de laatste groep toch significant groter lijkt dan de eerste.

Vreemd eigenlijk als je bedenkt dat de kern functionaliteit van een Pdm systeem bestaat uit versiebeheer, opslaan en beheren van documenten en het snel zoeken naar documenten. Hoe kun je dat nu "disliken"?

De rode draad van de “Dislike” is kort samengevat:

  • Belachelijk duur
  • Kan niet meer zelf bij mijn files
  • Onnodig complex

Dislike

Mijn interesse was gewekt! Dus heb ik diverse Pdm dagjes gevolgd bij diverse clubs. Daarnaast gesprekken gehad met Solidworks dealers, inventor dealers, CAD onafhankelijk Pdm dealers.

Om maar eens een politiek correct woord te gebruiken, ik ben verbijsterd!

Ik ben me, net als u, rot geschrokken!

Een gemiddelde Pdm licentie is 2 tot 3x zo duur als een ERP licentie en de implementatie duurt circa 3x tot 4x zolang. Toegegeven, onze implementaties zijn zoals bekend in de markt, de kortste die er zijn, maar dan nog!

Irritatie 1.0

Op een gegeven moment werd het gewoon irritant.

Volgens veel Pdm pakketten, lees verkopers, is de duurste versie van Hun PDM systeem noodzakelijk om CAD te koppelen aan ERP. Bull Shit! Pure misleiding. Sterker nog je hebt helemaal geen Pdm systeem nodig om met ERP te koppelen.

Irritatie 2.0

De noodzaak tot (Hun) Pdm systeem wordt opgevoerd tot mythische proporties.

Collaboration, cloud, Compliance en nog meer van dat soort vage kreten worden de arena in geslingerd om u en mij het hoofd te doen duizelen. Pdm als oplossing voor al uw, niet bestaande problemen.

Maar om welke problemen ging het u ook alweer?

Opslag en beheer van verschillende versies, database functies: zoeken, zoeken en vervangen. Automatische exports naar pdf, dxf en stp files tbv inkoop en productie. Dit zijn de Kern functionaliteiten, het epicentrum van pdm.

En nogmaals, hoe kun je daar op tegen zijn? En inderdaad waarom zou zoiets meer kosten dan een grote ERP implementatie?

U "Disliked" Pdm helemaal niet, u "Disliked" de onzin en gekte die Pdm verkopers erom heen creëren.

 

Rob de Haas, 25 januari 2016